Omat suunnitelmat rahaksi?

Lankajengi sai alkunsa ajatuksesta, että olisi joku paikka joka täyttäisi seuraavat kriteerit: A) suomenkielinen sivusto, myös suomenkielinen YSTÄVÄLLINEN asiakaspalvelu, B) tasapuolinen kaikille suunnittelijoille, kenenkään ei tarvitse olla teeveestä tuttu tai useita kirjoja julkaissut, että on tervetullut joukkoon.

Meillä onkin mukana jo aika monta hyvää suomalaista suunnittelijaa. Suomessa taitaa olla ihan vain kourallinen ihmisiä, jotka pystyvät elättämään itsensä neuleohjeiden suunnittelulla, mutta pientä ja välillä vähän isompaakin lisäansiota saavat monet. 

Sinustako suunnittelija?

Neulesuunnittelijaksi ei muutu, jos perustaa sometilin ja laittaa oman nimensä perään -design -liitteen. Voi kun se olisikin niin helppoa. Suunnittelijaksi voi opetella  -käydä alan kouluja ja kursseja ja neuloa lukematttomia määriä neuleita, kirjoittaa kaikki ylös ja tehdä niistä ohjeet. Hyvä suunnittelija ei kuitenkaan aina välttämättä ole se lukenein suunnittelija vaan suunnittelijalta pitää löytyä myös vähän taiteellista silmää. Pitää olla omaperäisiä ideoita, jottei homma lipsu siihen, että tulee vain kopioitua niitä joltain toiselta.

Tekniikat tutuksi ensin

Ihan ensiksi suunnittelijan hommista haaveilevan pitää kirjoittaa niitä ohjeita. Ohjeiden pitää olla niin hyvin kirjoitettuja ja selkeitä, että kun annat ne jollekkin aloittelevalle neulojalle, hän osaa toteuttaa niillä neuleen. 

Neuleiden pitää olla myös toimivia eli jos suunnittelet polvipituiset kirjoneulesukat, niin sukista ei tule ”kunnolliset” ja jalkaanistuvat kuin aniharvalle, jos sinulla on kaaviossa yhtä paljon silmukoita kerroksella sukan yläosassa ja nilkassa. Tälläisen sukanvarren suunnittelu on toki helpompaa, kun joka kerroksella on sama määrä silmukoita ja kuviot istuvat hyvin. Mutta melkoiset tasapaksut tikkujalat pitää olla sillä ihmisellä, kenen jalassa tälläiset sukat hyvältä tuntuvat.

Älä siis kopioi sokeasti ruutukaavioita ja väritä niitä omilla kuvioilla, vaan mieti miksi jossain kohtaa on lisätty tai kavannettu – kaikella on tarkoituksensa.

Millainen on hyvä ohje?

Hyvä ohje koostuu monesta asiasta; siinä on hyvin ja huolellisesti kirjoittettu tekstiosuus, selkeät kaaviot ja kuvat ja sen tekemiseen on käytetty aikaa. Ohjeen voi huitaista tekstinkäsittelyohjelmassa valmiiksi, tallettaa PDF-tiedostona ja se on siinä – mutta ei se kovin nätti ole. Visuaalisesti kaunista ohjetta on mukavampi lukea, kuin pelkkää yhteen pötköön kirjoitettua tekstiä. Panosta siis ohjeen sisällön lisäksi myös ohjeen ulkonäköön.

Millainen ohje myy parhaiten?

Visuaalisesti kaunis ohje, mutta ihan yhtä tärkeää osaa näyttelee neuleesta otetut kuvat. Tiedän monta upeaa neulemallia, jotka myisivät huomattavasti paremmin, jos niistä olisi hyvät kuvat. Toisaalta homma toimii myös toisinpäin; vähän huonompikin neuleohje voi myydä ihan kivasti, jos kuvat on hyvät – harmoniset ja kauniit ja ajatuksia herättävät.

Miten saan ohjeeni Lankajengiin myyntiin?

Laita meille sähköpostia lankajengi@gmail.com. Kerro itsestäsi, millaisia ohjeita olet suunnitellut ja mitä neulonut? Siitä se lähtee. Meillä suunnittelija määrää itse ohjeilleen hinnan, toimittaa sen ja kuvat meille tietoineen ja me lisäämme ne kauppaan. Et tarvitse siis mitään käyttäjätunnuksia tai salasanoja hommaan. 

Tilitykset tapahtuvat kerran kuukaudessa, myyntiprovisio pidätetään ennen tilittämistä. Lankajengi (Finnarea Oy) maksaa myyntiprovisio-osuudestaan alvit ja muut viranomaismaksut ja jokainen suunnittelija hoitelee itse oman tulonsa ilmoittamisen verottajalle ja muille tarvittaville tahoille.

Ja niin, paljon kysellään saako ohjeita olla myös muualla myynnissä, kun joissakin paikoissa vaaditaan yksinoikeutta. Vastaus on saa; olemme sitä mieltä, että suunnittelijan kuuluukin olla näkyvillä monella eri kanavalla, jos aikoo tulla tunnetuksi ja saada ohjeitaan myytyä – meistä olisi vääryys vaatia jotain laittamaan ohjeita myyntiin vain yhteen paikkaan. 

Lopuksi

Kannattaa muistaa, että kaikkien ei tarvitse olla suunnittelijoita. Ihan samoin, kuin kaikkien ei tarvitse olla yrittäjiäkään – riittää, että jokainen löytää sen oman kiinnostuksen kohteen, panostaa siihen ja nauttii siitä mitä tekee 🙂