Lavikko

Lavikko, perinteinen lanka- ja käsityöliike ajan hermolla

Lavikon pariskunta oli 1900 luvun alkupuolella savenvalajia, jotka myivät astioitansa torilla. He siirtyivät 1927 avautuneeseen Porin kauppahalliin ja valikoimiin tuli mm. muitakin astioita, kerrastoja, lankoja ja leluja. Sodan jälkeen yritystä ryhtyi jatkamaan heidän poikansa, Aatos Lavikko. Hän keskittyi lankamyyntiin ja niin sai alkunsa Lavikon langat.

Vuosien varrella yrityksestä käytettiin monenlaisia nimiä, esim. Lavikon neulelanka. Valikoimissa on aina ollut laajasti kaikkea käsitöihin liittyvää
materiaalia ja tarvikkeita. Aina tarpeen mukaan on keskitytty siihen, mikä tekeminen on milloinkin ollut muodissa. Lavikon myymälöitä on ollut parhaina aikoina kolmekin, joista yksi on ollut Harjavallassa ja kaksi Porin keskustassa. 80 – luvulla tytär Raija jatkoi Lavikon tarinaa 20 vuotta, vaikka oli aikanaan ajatellut, ettei koskaan ryhtyisi siihen. 2011 tuli jatkajaksi suvun ulkopuolinen, mutta toki käsityöalalla ikänsä työskennellyt Merja.

Valikoimat ovat vuosien varrella muuttuneet kovinkin, neulekoneet, matonkudonta- ryijy- raanu- ym. tarvikkeet ovat jääneet. Lavikossa on n. 450 laatua lankaa ja runsas puikko ja tarvikevalikoima. Puikkoja onkin nykyään niin montaa erilaista materiaalia, että varmasti jokaiselle löytyy sopiva, käsialasta riippuen. Käsityökankaita on hyvä valikoima, Aida, kanava, hardanger ja pellavakankaita. Piirrettyjä liinoja, ristipisto- ja kanavatöitä. Kiitos kaupungin monipuolisen käsityökurssituksen, nämä vanhat
käsityötekniikat ovat pitäneen pintansa ja hyvä niin. Nyplääjillekin löytyy kankaita ja Bockens pellavalankoja. Viimeaikaiset muotitekniikat, tuftaus ja makramee on myös huomioitu valikoimissa.

Myymälätila ei ole suuri, mutta alakerrassa on iso varasto ja kerhotilat, joissa on pidetty neulekerhoja ja kahvitettu ryhmiä. Verkkokauppa on ollut liikkeen rinnalla muutaman vuoden ja on parhaillaan kehityksen alla. Kiinnitämme erityistä huomiota mallineuleiden valmistamiseen ja omiinkin malleihin, joita ei löydy muualta.

Mottojamme on: saat enemmän, kun luulit ja Lavikko – rakkaurest kutomissee!

www.lavikko.fi